Kézi Hajtásúak Napja pl 20120411 (501x700).jpg

 Kézi Hajtásúak napja verseny kiírás

Ha részt veszel ezen az eseményen, egyszer talán büszkén meséled:

 - Ott voltam már azon az első Kézi Hajtású Napon is, ami végre rólunk, nekünk szólt.

- Ott voltam azon az első Kézi Hajtásúak Napján, amit követően mi vízen járók újra elkezdtünk köszönni egymásnak.

- Ott voltam azon a rendezvényen, amikor mi Kézi Hajtásúak megmutathattuk mennyire sokan vagyunk.

- Ott voltam azon a rendezvényen, ami után mintha a motorcsónakosok is jobban figyeltek volna ránk.

A rendezvényről további részleteket a www.kenumaraton.hu és www.magyar-vizitura.hu oldalon találsz.

Kinek-kinek vérmérséklete szerint ezen a napon együtt versenyzünk, vízi teljesítménytúrázunk, külön kategóriákban, 25 km vagy 10km útvonalakon.

Majd a közös ebéd és eredményhirdetést követően együtt leszünk, beszélgetünk régi barátainkkal és új ismerőseinkkel.

Közben zenész ismerőseink gitároznak nekünk és talán nótázni, táncolni is fogunk.

Mi kell még egy tökéletes naphoz? Jó idő!  Ha sokan leszünk, az idő csak jó lehet!

A rendezvény helyszínén szabadon sátrazhatsz 05.04. pénteken és 05.05 szombaton.

 Nevezési díj:

Ha az Országos Vízitúra Bajnokság - Óbuda fordulóra nevezel: 2500 Ft/fő. (Polót, ebédet is tartalmaz).

Evezős túraverseny, családi/baráti kategória 500 Ft/fő. A regisztráció, a vízi biztosítás, a rendezvény helyszínének bérlése miatt ettől nem tekinthetünk el. Ebéd, poló kedvezményes áron.

További érdeklődésed esetén (kenubérlés, szállás, egyebek):

E-mail: evezzvelunk@t-online.hu

Tel: 06/20-428-7950

Szólj hozzá!

Idén meglepően korán már március közepén beköszöntött  nyár.
Végre elkezdődhetett a vízitúra szezon.
Langymeleg, hullámmentes víz, csönd. Az élet tökéletes pillanatai.

Holdfényexpressz boldogan mártózhatott a habokban.

2012. számunkra csöndes évnek ígérkezik.

Az idéntől már háromgyerekes apuka megfontoltan tervez.                                                                                                 
De azért ahol biztos, hogy ott leszünk:
- 2012.05.05.Vízitúra Bajnokság - Óbuda forduló. Kézi Hajtásúak Napja. 
- A vízitúra bajnokság többi fordulóján is igyekszünk részt venni.
- Persze nem maradhat el az idén már ötödik vízi-bicikli túra sem
- 08.25. Mura maraton és Mosoni Duna maraton egy időben. Mindkettő nagyon vonzó program de valószínűbb,    hogy feleségemmel egy maraton erejéig újra kettesben, a Mosoni-Dunán szeljük a habokat.
- 10.06. Által-ér vízitúra. Nem bírnánk kihagyni.                                                                                                                   
Persze ezeken a helyszíneken kívül még számtalan helyen felbukkanhat a Holdfényexpressz, keresve a természet még csendes, az emberi beavatkozástól, hullámoktól, zajtól mentes, meghitt zugait.
holdf tavasz500.jpg 

 

Szólj hozzá!


Családi vegyes párosunk életében gyermekeink számának közeli változása miatt idei túrabajnokság fordulói háttérbe sorolódtak. Azért Emőkével komótosan gyűjtöttük a kilométereket, hogy az  egy ami mindent visz Rába Maratonon képviselhessem családunkat.

Az idei szezonban a részt vett három maratonból másodszor is Annával eveztem vegyes párban. A jó oldalunkon egész jól összeszoktunk, de a rossz oldalon az istennek  sem találtuk a megfelelő harmóniát. Így az oldalváltásokról néhány rövid szakasz kivételével le kellett mondanunk.

Idén nagyon kevés víz volt a Rábában. A gyakori sekélyvizes szakaszok között az evezhető vizek keresése, a külső íveken lévő fákra húzódás és az alájuk sodródás elkerülése, a szokottnál is fifikásabbá tette az evezést. Viszont folyamatosan akadályozta, hogy tempókat evezhessünk. Anna szerint; ő ki sem tudta evezni magát. Én igen.

Meg is látszott az eredményeken. 5 óra alatt kevesen teljesítették a Szentgotthárd-Körmend távot.

Egy banális hiba következményeként 100 m pontossággal ugyanott, Csákánydoroszlónál borultunk, ahol tavaly is. Viszont a sekély víz és egy kedves kajakosnak köszönhetően 5 percen belül már újra eveztünk.

5 óra 17 perces eredménnyel vegyes párosban végül elsők lehettünk. Üröm az örömben, hogy az általunk mindig utolérni óhajtott Aipli család talán a nem megfelelő hajóválasztás és a számukra még kevésbé kedvező vízállás miatt, nem mutathatták meg mit tudnak.

Meglepetésünkre a vacsora idén finom volt, és a műanyag kanál sem olvadt meg a leves hőmérséklete miatt. Viszont a nem engedelmeskedő excel,  a beszáradt nyomtató patron és egyebek hatásra csak éjfélre lett eredményhirdetés, ahol egy névtévesztés miatt a férfi kenupárost vegyes párosként hirdették győztesnek... Így mi papíron másodikak lettünk és erre már így fog emlékezni az utókor.

Persze, hogy beírtuk már naptárunkba 2012. 09.08. a következő Rába Maraton időpontját

 

Szólj hozzá!

 

 2011.06.17.-én 21 év udvarlás és két gyereket követően összeházasodtunk.

Feleségem Emőke a lakodalomra érkezik Holdfényexpresszel két markos koszorúslegény segítségével

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A családi célok átrendeződése miatt vegyes páros hajóegységünk vízitúra bajnoksági szereplésünkre is kiható döntést hozott. Az elkövetkező egy-két évben én alkalmanként, Emőke a partról vesz részt a számunkra kedveltebb maraton fordulókon. A bajnokság helyett kicsi rakás nagyot kíván játékkal töltjük hétköznapjainkat és csendes családi evezésekkel a hétvégéinket.

Reméljük 2013-ban már egy-egy maratonfordulón ismét feleségemmel közösen vehetünk részt.

Már az átmenet jegyében szombat délelőtt a start előtt egy órával véglegesedett, hogy Baki Bandival evezünk párosban. A két Körös összefolyása csodálatos helyszíne a 30 km-s maraton fordulónak. A meleg és a nem megfelelő felkészülésünk miatt, kutya kemény kaland volt. 

A tömegrajt hatására elképesztő hullámzás miatt először egy kenu négyes borult, amire a rendezők által fényképezni felkért motorcsónakos rásegített még 3-4 kajakos felborításával. Emlegettük édesanyja keresztnevét.

Szomorú volt látni, hogy a helyi motorcsónakos közlekedési morál a Budapestivel megegyező mélységbe süllyedt. Szegény Fekete és Fehér Köröst nagyon szűk ártérbe szorították  és a viszonylag állandó vízszint miatt a környezettel nem sokat foglalkozó motorcsónakosok hatalmas hullámaitól a part sok helyen csúnyán alámosódott.

Alkalmi párosunk a jövőre vonatkozóan néhány dologban megvilágosodva, becsülettel helytállt.

 

 

Szólj hozzá!

Értesültem arról, hogy a túrabajnokság első fordulója idén új helyszínen Kiskunlacházán 2011.05.14. kerül megrendezésre.

A hír egyrészt fantasztikus, mert kiskunlacházi vízitúrázók egyik utolsó vízi fellegvárként igazán megérdemlik, hogy egy fordulóját rendezhessék a túrabajnokságnak.

Másrészt elszomorít, mert a budapesti forduló elveszítésével megszűnik egy  lehetőség a túrabajnokság és a vízitúrázás népszerűsítésére. Sajnos így a vízitúra bajnokság szinte összes fordulója állóvízre kerül. Talán hamarosan névváltoztatás is történik; síkvízi túra bajnokság. 

Többi forduló helyszíne és időpontja itt olvasható:

 www.magyar-vizitura.hu

Meg kell jegyeznem, hogy a tavalyi évben Óbudán rendezett forduló szervezése gyalázatos volt. Idén néhányan álmodtunk arról, hogy megújult útvonallal és rendezésben kerüljön a óbudai forduló megvalósításra, de jellemzően pont Budapesten nem akadt egy legény sem aki igazán kezébe vette volna a rendezést.

Tavaly először vettünk részt az óbudai fordulón. Sajnos a budapesti vízitúra sport életében újabb koporsószegként élem meg ennek a maratonfordulónak elvesztését.   

 

Szólj hozzá!

Hévíz patak 2011.02.

 

Eveztünk a hétvégén a Hévíz-patakon. Tekintettel arra, hogy zalai vízitúrázó ismerőseinknek lesújtó véleménye van a télen idejáró természetkárosító vízitúrázókról, ezért érdeklődve vettem részt ezen az evezésen. A Hévíz-patak szép. Élvezetes téli kaland. Nem bántam meg, hogy megismerhettük.

Nem éreztem, hogy óriási természetkárosítást tennénk. A madárvilág inkább a patakok melletti halastavakat kedveli. Miattunk egy szürkegém volt kénytelen odébb repülni és két vizicsibe bukott a víz alá.

Nem gondolom, hogy a vízi növényzetben nagy kárt tettünk, de kétségtelen az íveltebb élívű falapát a karbonlapátnál még kíméletesebb.

Tényleg sokan voltunk. Jó néhány sokat evező régi ismerőssel találkozhattam, akik a természet iránti kellő alázattal vettek részt a túrán, vezették csapataikat.

Kisindián elmondta, hogy engedélyezték számukra az evezést viszonzásként, mert bizonyították természettiszteletüket azzal, hogy egyik évben 70 zsák szemetet szedtek össze egy evezés során.Ne felejtsük el, hogy a Hévíz-patak valójában egy üzemvíz csatorna a halastavakba több vízkivételi és visszavezetési ponttal, és egy meglehetősen nagy tehénistállóval és terepjárókból horgászókkal fűszerezve. Így nem feltétlenül a fő természetterhelő az a 20-30 kenu amely téli hétvégenként a Hévíz-patakon jár.

Remélem maradhat egy szép túraútvonal idővel szabályozott keretek közé terelve.

Szólj hozzá!

 Persze elvakult vízitúrások január elején már tervezik programjaikat.

Így tettünk mi is.

Ahol szándékozunk idén evezni

Túrabajnokság Budapest-Maraton: 05.07.?

Mosoni Duna Maraton. Ha akkor lesz mint tavaly: 05.21.
Körös maraton -Szanazug: 06.04.

Moldva túra 06.23.- 26.

IV. Biciklis- Vízitúra: 07.15.-24. Tata-Zselíz- Budapest vagy Tata Dunakiliti- Neszmély útvonalon

III. Bécs- Budapest Maraton: 08.15.-20.? Ezen még gondolkodunk

A magyar maratonok csúcsa: Rába Maraton: 09.10.

Végül a legendás Által-ér vízi kaland: 10.01. Semmi esetre sem hagynánk ki. 

Szólj hozzá!

 Az idei vizitúra szezon  elég mostohán bánt velünk. Hol a rossz időjárás, hol a magas víz akadályozta a vízreszállást. De azért becsülettel készültünk, bízva abban, hogy sikerül a tavalyi 4 óra 47 perces eredményünket megjavítani. 

Ismét az általunk kedvelt Pörnyeszi kenuval indultunk. Fantasztikusan ment kis hajónk. Bár szinte súroltuk a kidőlt fákat, hogy minél inkább a sodorvonalon maradhassunk.

Éreztük, hogy jelentősen megjavítjuk a tavalyi eredményünket. Mígnem visszaütött a túlzott kockázatvállalás és 30 km környékén, Csákánydoroszló feletti kanyarban borultunk. Furcsa érzés volt. Erre a maratonra készültünk egész évben és mindaz amiért hajtottunk egy figyelmetlenség miatt elúszott. 15-20 percet vesztettünk, mire újra kezdhettük az evezést. Persze a 4 óra 50 perces családi páros eredmény is szép teljesítmény, de tavaly jobban örültünk a második helyezésnek.

Idén finom volt a gulyás és a sütemények is.

Jó volt régi ismerősökkel találkozni. De vajon miért nem találkoztunk Lékai Gyulával? Pedig vártuk szombat reggel mikor kopogtat sátrunk falán a beígért pálinkát kínálva.  

Mi biztos, hogy 2011-ben is ott leszünk.

Gálati

2 komment

Idén új útvonalat jelöltek ki a versenyre az Öreg-Dunán levonuló mesterséges árvíz miatt, amit a Bősi erőmű karbantartásával idéztek elő.  (Sajnos nem foglalkoztak azzal, hogy egy évek óta szervezett túraverseny lesz 80 hajóval) .

Viszont az  új útvonalon a Zátonyi-Duna szép és általunk eddig nem ismert részeit ismerhettük meg.

Sajnos számunkra a verseny az első két átemelésnél eldőlt. Üldözőink az első átemelésnél utolértek, miközben türelmesen vártuk, hogy a páros kajakokosok hajóba szálljanak. Majd a második átemelésnél keletkezett torlódásnál ügyesen találtak egy alternatív átemelési lehetőséget. Így elénk kerültek. Később már átemelésről átemelésre nőtt az időkülönbség.

Megérkezésünket követően  leszakadt az ég, de késő délutánra már szépen sütött a nap. Este nagy parti volt. Emőke táncolt, én hintettem az igét. Jól éreztük magunkat.

E hét végén a túraevezés legjelentősebb rendezvényén, a Rába Maratonon reméljük, lesz lehetőségünk bizonyítani.

Szólj hozzá!

Ati:

08.14.-19. között zajlott a túra. A tavalyihoz hasonlóan fényesre sikerült a rendezés.

Persze néhány dolgon még lehet finomítani, de ha tökéletes lenne, hamar megunnánk.

Az első nap Bécs-Pozsony között pokoli szembeszél volt, de nem álltunk meg. Az akkor elhasznált plusz erő hiányát túra későbbi szakaszán nagyon megéreztük.

A második nap a Pozsony - Ásványráró szakaszon két átemelés volt, majd négy rövid zuhé oldotta meg az esti zuhanyozás kérdését. Ásványrárón már szép napsütés lett délutánra.

Harmadik nap: Ásványráró- Neszmély 78 km. Fickós volt. Egy tízperces megállással eveztük végig. A végére éreztük a fenekünket.

Negyedik nap: Neszmély- Visegrád. Szép volt. Nem álltunk meg. Emőke a nap végén beült egy portyába és rájött, milyen jó dolog egyes kajakban evezni.

Ötödik nap: Visegrád - Budapest. A Holdfényexpressz segítségével összidő 21 óra 30 egynéhány perc alatt küzdöttük le a cca 275 km mért távot.  

A csapat fele már tavaly is ott volt. Nagyon jókat beszélgettünk és csupa segítőkész emberrel találkoztunk. Emőke szerint megyünk jövőre is! 

Emő:

Nagyon örülök az új hajónknak és az első perctől kezdve otthon éreztem benne magam. Nem is lehetett volna jobb alkalmat találni az első közös nagy próbatételre, mint ez a túra, de jól vizsgázott a Kicsike.

Ati szerint a kaja jobb volt tavaly, én ezt pont fordítva gondolom. Bár ez a legkevésbé lényeges pontja volt a történetnek...mindenesetre nem éheztünk. A tavalyi 130 körülivel szemben az idén 80 körül volt a létszámunk, szerintem nagyon családias volt emiatt (is) a hangulat.

Bár a hajó cipelés nem okozott sose gondot, az idei túrán hozzá sem fértem, mert mielőtt lehajoltam volna, kb 3 kedves pasi ugrott oda segíteni. Az esti duma partik és röhögések, az éneklés-gitározás Kakas Tomival annyi élményt nyújtott, amire jó lesz emlékezni egész télen, amikor várjuk, hogy a következő túraszezon elkezdődjön...

 

Címkék: budapest bécs maraton teljesítménytúra vizi

1 komment

 A várva várt hajónk a Holdfényexpressz nevéhez méltóan 2010. aug 11-én szerdán este 8 órakor elkezdte hasítani a Duna  vizét Győr és Neszmély között. Dodóval vettünk részt az éjszakai tesztevezésen 

A hajó Faltusz Róbert munkáját dicséri. Szépen, stabilan fut. Sebességét nem tudtuk megbecsülni, mert sötét volt, de azt éreztük, hogy lobog a hajunk.

Néhány kép az első útról:

   

Holdfényexpressz elindult 2010.08.11

Szólj hozzá!

Elbeszélések szerint a 80-as évek végéig hatalmas tömegek eveztek, vízitúráztak rendszeresen. Sajnálom, de ezt nem láthattam.

Viszont látom, hogy a Dunát igazán szeretők hajói még mindig elindulnak hétvégente a Rómairól a Lupa vagy a Nagy-ág irányába. Sajnos ritkán látom közöttük az egyszer majd minket váltó fiatalokat.

Vidékiként, aki nem a Dunán szerette meg az evezést, látni vélem ennek egyik okát.

Akit kezdő evezősként ijesztett már meg a közelében elszáguldó "jacht", netalán borította már fel a hajóját, azt nehéz azt követően újra vízre vinni.  

Egyszer el kell jönni annak az időnek, amikor megtanulunk egymást tisztelve, a másiknak lehetőleg kellemetlenséget nem okozva létezni.

Mivel attól tartok, erre az időre még sokat kell várnom, írtam egy levelet a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak.

Kértem, hogy fontolják meg a Szentendrei-sziget déli spitz és Lupa- sziget északi spitz közötti szakaszon a kishajók sebességének  korlátozását. Ez valójában a Szentendrei Duna-ág 0-4 fkm közötti szakasza. Azt gondolom a vizitúrázók és klubok evezősei közül ezen a szakaszon fordulunk meg a legtöbben, így itt ér minket a legtöbb kellemetlenség.

Meglepetésemre tájékoztattak hívatalos levélben, hogy befogadták javaslatomat.

Persze tudom, hogy ez nem jelent semmit. De mivel egy kajak klub edzője szerint ezt már sokan megpróbálták, de még senkinek nem sikerült, ezért kedvet kaptam, hogy megpróbáljam.

Bár rettentő kicsi az esélye, hogy sikerüljön, de én ennyit tehetek a Római-partért és a vizisportokért.

Kalandom Nagy Testvérrel elkezdődött. Lássuk, mosolygós kedvében találom-e?

Döntés 2011 év elején. Remélem, addig találok még  néhány hozzánk hasonlóan gondolkodó támogatót.

Gálati

Címkék: duna korlátozás római sebesség motorcsónak yacht kishajó lupa

Szólj hozzá!

 2010.08.15 -08.19. Bécs-Budapest túramaraton. Tavaly jól éreztük magunkat. A szervezés tökéletes volt. Ezért idén újból részt veszünk, de már az új varázshajónkkal.

2010.09.04. Szigetköz Maraton.

2010.09.11. Rába Maraton. (Nem tudtam ki terjesztette tévesen a Rába Maraton időpontját, de már látom, hogy egyebek között mi is. Javítottam helyes időpont a 09.11.)

2010.10.02. Által-ér vizitúra.  Semmi esetre sem hagynánk ki. Az időpont csak tipp. Mindig október első szombatja. Nem ellenőriztem.

Moldva Maraton? 

Címkék: budapest bécs szigetköz rába

2 komment

 Nevünk: Gálati-Emő

A Rómain lakunk és evezünk. Szomorúan nézzük a nem motoros vizitúrázás csendes kimúlását.

De mivel bízunk abban, a legjobbak még nem tették le a lapátot blogot kezdtünk írni.

Ha lesz értelme bizonyára nem fogy el a lendületünk.

Címkék: duna kenu romai vizitura

Szólj hozzá!